2016 nr 1
Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde

NVKA Nieuwsbrief 2016 nr 1

Teleurstellend begin 2016
Minister Asscher heeft eind 2015 in zijn brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer aangegeven wat zijn standpunt is over de klinische Arbeidsgeneeskunde:

'In een aantal gevallen handelt de klinisch arbeidsgeneeskundige ook om niet. Een toereikende financiering ontbreekt dan. In het onderzoek wordt voorgesteld om een pilot te starten met het oog op structurele financiering van de klinisch arbeidsgeneeskundige zorg. Het vakgebied van de klinisch arbeidsgeneeskundige is evenwel in ontwikkeling. Er is (nog) geen sprake van een erkend beroep met een afgebakend werkterrein en een duidelijke positionering. De 150 leden van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (NVKA) hebben een diverse achtergrond. Er zijn nu geen vastgestelde opleidingseisen, professionele standaarden, toetsing en evaluatie. Het is van belang dat deze kwaliteitscirkel tot stand wordt gebracht door de beroepsgroep en de centra waar ze werkzaam zijn. Wel is zeer recent een beroepsprofiel opgesteld (NVKA, 2015).

Ik zie het mogelijk belang van de klinische arbeidsgeneeskundige bij het onderkennen en behandelen van complexe arbeidsgerelateerde aandoeningen. Het is belangrijk dat zij de professionalisering van hun beroepsgroep zelf oppakken. In het overleg met betrokken partijen zal ik de onbekendheid van de beroepsgroep agenderen. In de voorgenomen voorlichting en communicatie rond het wetsvoorstel arbeidsgerelateerde zorg zal ik aandacht geven aan de klinische arbeidsgeneeskundige.'


Tot op heden is van deze intentie om aandacht te geven aan de klinische arbeidsgeneeskunde niets terecht gekomen. Ook in het recente voorstel tot wijziging van de Arbeidsomstandigheden-wet komt de klinisch arbeidsgeneeskundige niet voor. Kortom uit het oog uit het hart. Om ons zelf weer op de kaart te zetten is het daarom van belang om dat als gemeenschappelijk doel te zien voor de komende jaren

2016 ... vraagt actie voor ontwikkeling beroepsgroep
Zoals hierboven te lezen valt moet de NVKA zelf de professionalisering oppakken. Dat vraagt om een investering van de leden. Door sponsoring kon een beroepsprofiel worden opgesteld maar nu moeten we verder werken aan vastgestelde opleidingseisen, professionele standaarden, toetsing en evaluatie. Het bestuur is van mening dat dit dan ook het hoofdthema moet worden voor het komende jaar. Dit zal in de komende ledenvergadering dan ook worden voorgelegd aan de leden.

Ledenvergadering NVKA 2016
De ledenvergadering over 2015 die normaal gehouden zou worden in december 2015 kon helaas door omstandigheden niet doorgaan. De ledenvergadering van de NVKA wordt nu gehouden op vrijdag 17-6-2016 en gaat vooraf aan de Heijermanslezing. Meldt u aan via de link. De ledenvergadering wordt gehouden van 11:15-12.45 uur en is inclusief de lunch. Het onderwerp van de Heijermanslezing is overigens “Psychische beroepsziekten". Deze lezing vindt eveneens plaats op vrijdag 17 juni en wel van 13:00 tot 17:00, locatie Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam, collegezaal 1. Voor de aanmelding is het nog even wachten op de link met de website van de NCVB.

Bestuursverkiezing
Volgens akte van oprichting, artikel 7, heeft een bestuurslid een zittingsperiode van 4 jaar en is hij of zij terstond herkiesbaar. Voor alle bestuursleden met uitzondering van Teake Pal geldt dat zij deze termijn van 4 jaar hebben afgerond. Twee bestuursleden, Harma Stenveld en David Bruinvels, hebben te kennen gegeven niet meer herkiesbaar te zijn. De twee andere bestuurs-leden: Leo Elders en Roy Gerth van Wijk hebben zich wel herkiesbaar gesteld voor een nieuwe periode van 4 jaar in respectievelijk de positie van voorzitter en penningmeester.

Nieuwe bestuursleden
Omdat het bestuur er naar streeft om op volle sterkte te blijven heeft zij gemeend om reeds een werving te starten naar twee nieuwe bestuursleden. Dat is succesvol verlopen. Het bestuur stelt daarom tijdens de ledenvergadering twee nieuwe bestuursleden voor en wil dit nu reeds kenbaar maken aan de leden.

Het eerste lid betreft Thomas Rustemeyer
~Thomas Rustemeyer (1967) is hoogleraar dermato-allergologie en arbeidsdermatologie aan het VUmc in Amsterdam. Zijn opleiding tot dermatoloog begon hij aan de kliniek van Peter Frosch in Dortmund, Duitsland, waar zijn belangstelling voor arbeidsgebonden huidklachten gewekt werd. Met het voortzetten van zijn opleiding op de afdeling dermatologie van het VUmc verdiepte hij zijn kennis en interesse in op dit aandachtsgebied. Sinds zijn leermeester Derk Bruynzeel in 2008 met emeritaat ging volgde hij prof. Bruynzeel als hoofd van de unit dermato-allergologie & arbeidsdermatologie op. In de hierop volgende jaren kon de afdeling verder groeien en werd tot een van de grootste afdelingen in Europa. Hij is actief in diverse Europese en nationale wetenschappelijke verenigingen en werkgroepen. Hij is auteur van meer dan 100 publicaties en principal editor van het driedelige standaardwerk van beroepsgebonden huid-klachten “Kanerva’s Occupational Skin Diseases”.

Het tweede lid betreft Cobi Oostveen
~Na mijn studie geneeskunde in Groningen heb ik de tropenopleiding gedaan. Van 1991 tot en met 1997 heb ik als tropenarts gewerkt in Tanzania. Terug in Nederland ben ik gaan werken bij een arbodienst en heb de opleiding tot bedrijfsarts gedaan aan de SGBO in Nijmegen.
Momenteel werk ik bij een grote interne arbodienst als bedrijfsarts en trainer in het vitaliteits-programma. Daarnaast ben ik enkele uren per week werkzaam als zelfstandig bedrijfsarts.
In 2012/2013 heb ik aan de NSPOH de opleiding tot bedrijfsartsconsulent oncologie gevolgd.
Een BACO is een gespecialiseerde bedrijfsarts op het gebied van de oncologie, werkzaam op het snijvlak van de eerste en tweede lijn, naast de klinisch arbeidsgeneeskundige, die veelal alleen in de tweede lijn werkt. Een enkele BACO ontwikkelt zich daadwerkelijk tot klinisch arbeidsgeneeskundige. Als bedrijfsartsconsulent oncologie wil ik het aanspreekpunt zijn voor collegae, werkgevers, medewerkers en zorgverleners betreft het thema “kanker en werk”.
De specifieke problematiek waarmee mensen met kanker te maken krijgen, vraagt een stukje extra expertise. Met de vormgeving van de functie van de BACO komt die expertise beschikbaar.
In het ideale plaatje is de BACO in de toekomst aanwezig op verschillende plekken als aan-spreekpunt voor problematiek rondom het thema “kanker en werk”: binnen de multidisci-plinaire teams van ziekenhuizen en revalidatieklinieken, binnen arbodiensten, als zelfstandig specialist of via IKA-NED. Zo ver is het nog lang niet. Zo is de financiering nog een probleem.
In 2013 hebben we als BACO’s het “Platform bedrijfsartsconsulenten oncologie” opgericht. Sinds medio 2014 ben ik voorzitter van dit Platform. De BACO is een nieuwe groep binnen de NVKA. Graag wil ik deze groep vertegenwoordigen en me ook binnen de NVKA inzetten voor de ontwikkeling van de positie van de BACO.

Artikel 7 van de akte van oprichting biedt ook de mogelijkheid aan de ledenvergadering om andere leden voor te stellen en hun kandidatuur in stemming te brengen. Dit zal tijdens de ledenvergadering van 17-6-2016 ook tot de mogelijkheden behoren.

NVKA jaarcongres op 7-10-2016
Op vrijdag 7 oktober vindt het negende jaarcongres plaats van de NVKA. Markeer deze datum alvast in uw agenda. Het congres heeft als onderwerp: allergologie en werk. We zijn als bestuur op zoek naar een geschikte locatie in het midden van het land die past bij het onderwerp en voor iedereen goed bereikbaar is.

Namens het bestuur
Leo Elders, voorzitter NVKA